Daily work and rest hours planner—Basic Fatigue Management (solo drivers)

If you start work at:	12:00	12:15	12:30	12:45	1:00	1:15	1:30	1:45	2:00	2:15	2:30	2:45
you must take at least a 15 minute break before:		6:30	6:45	7:00	7:15	7:30	7:45	8:00	8:15	8:30	8:45	9:00
and at least another 15 minute break before:		9:15	9:30	9:45	10:00	10:15	10:30	10:45	11:00	11:15	11:30	11:45
and at least another 30 minute break before:	12:00	12:15	12:30	12:45	1:00	1:15	1:30	1:45	2:00	2:15	2:30	2:45
If you start work at:	3:00	3:15	3:30	3:45	4:00	4:15	4:30	4:45	5:00	5:15	5:30	5:45
you must take at least a 15 minute break before:	9:15	9:30	9:45	10:00	10:15	10:30	10:45	11:00	11:15	11:30	11:45	12:00
and at least another 15 minute break before:	12:00	12:15	12:30	12:45	1:00	1:15	1:30	1:45	2:00	2:15	2:30	2:45
and at least another 30 minute break before:	3:00	3:15	3:30	3:45	4:00	4:15	4:30	4:45	5:00	5:15	5:30	5:45
If you start work at:	6:00	6:15	6:30	6:45	7:00	7:15	7:30	7:45	8:00	8:15	8:30	8:45
you must take at least a 15 minute break before:	12:15	12:30	12:45	1:00	1:15	1:30	1:45	2:00	2:15	2:30	2:45	3:00
and at least another 15 minute break before:	3:00	3:15	3:30	3:45	4:00	4:15	4:30	4:45	5:00	5:15	5:30	5:45
and at least another 30 minute break before:	6:00	6:15	6:30	6:45	7:00	7:15	7:30	7:45	8:00	8:15	8:30	8:45
If you start work at:		9:15	9:30	9:45	10:00	10:15	10:30	10:45	11:00	11:15	11:30	11:45
you must take at least a 15 minute break before:		3:30	3:45	4:00	4:15	4:30	4:45	5:00	5:15	5:30	5:45	6:00
and at least another 15 minute break before:		6:15	6:30	6:45	7:00	7:15	7:30	7:45	8:00	8:15	8:30	8:45
and at least another 30 minute break before:		9:15	9:30	9:45	10:00	10:15	10:30	10:45	11:00	11:15	11:30	11:45

Basic Fatigue Management (solo drivers)							
In any period of	A driver must not work for more than a maximum of	And must have the rest of that period off work with at least a minimum rest break of					
6 ¼ hours	6 hours work time	15 continuous minutes rest time					
9 hours	8 ½ hours work time	30 minutes rest time in blocks of 15 continuous minutes					
12 hours	11 hours work time	60 minutes rest time in blocks of 15 continuous minutes					
24 hours	14 hours work time	7 continuous hours stationary rest time ¹					
7 days	36 hours long/night work time ²						
14 days	144 hours work time	24 continuous hours stationary rest time taken after no more than 84 hours work time and 24 continuous hours stationary rest time and 2 x night rest breaks and 2 x night rest breaks taken on consecutive days					



Stationary rest time is the time a driver spends out of a heavy vehicle or in an approved sleeper berth of a stationary heavy vehicle. Long/night work time is any work time in excess of 12 hours in a 24 hour period or any work time between midnight and 6 am (or the equivalent hours in the time zone of the base of a driver) Night rest breaks are 7 continuous hours stationary rest time taken between the hours of 10pm on a day and 8am on the next day (using the time zone of the base of the driver) or a 24 continuous hours stationary rest break.